Compress, release, repeat.

Frank Lloyd Wright designed experiences for the people who entered his spaces. One of his most famous experiential tools is called “compression and release.” By creating a deliberately small space through which one must pass before reaching a larger space, he caused a temporary sense of tension, followed by the feeling of freedom. Call it manipulative, but we have seen that it can be powerful. Guests who succeed in finding our front door tend to hesitate before entering the narrow passage to knock. When we answer the door, we often find them wondering if they are in the right place and looking claustrophobic.

DSC_7368

The tiny Elizabeth Murphy House boasts two waves of compression and release. The first comes at the porch entryway and porch door leading to the sleeping porch (propped open in this image), and the second comes after passing through the original main door (closed ahead) and through a narrow passageway to the living room and the heart of the house in front of the hearth.

The waves are unmistakable and can be quantified by measuring the space around the person making the journey from the front to the middle of the house.

Screen Shot 2018-12-09 at 5.06.23 PM

For the above chart, we measured the changing field of view of a person taking 42 steps from the front outside sidewalk to the indoor fireplace, near the center of the house. For visual simplicity, we’ve summed the space from floor to ceiling, left to right and in front (the range of vision) to show how a visitor’s perspective changes rapidly from large, to small, to large, to small again, and finally, to very large when they stand under a high ceiling with views out windows facing south, north, east and west. The sense of release is most dramatic at the very heart of the house. That, too, was a stroke of Wright design genius and lives today in all who feel it.

DSC_7362

 

 

 

Follow our new Instagram for weekly pics

Follow us on Instagram, where we’ll continue to build a gallery of images from this Frank Lloyd Wright designed house. #elizabethmurphyhouse (https://www.instagram.com/elizabethmurphyhouse/)

 

What is it like to live in a Frank Lloyd Wright House?

Many words come to mind.

It is Captivating. We feel an Obligation; the need to be Vigilant, Attentive, Protective and Careful. But three words best describe living in this place. Those words are Surprise, Wonder and Gratitude.

Surprise.

The Elizabeth Murphy House is located in the heart of the most densely populated square mile in the state of Wisconsin, but you’d never know it. Guest’s eyes widen when they enter, as if they have come upon deer grazing an unmarked clearing while on a north woods walk. They will remark that the space is serene – more like a campfire made in that clearing than a city house – lifting its occupants physically and spiritually with quiet, warmth, color and places for conversation and meditation.

Living here is both practical and magical at the same time. You can get your work done, but only in between surprises. For example, as you go about a morning routine – pouring coffee, dressing and making the bed – you might be called to watch new sunlight marching through the house. In spring, the light is bright and white and bounces floor to ceiling. But in the fall, when the low sun and oak leaves shift the spectrum towards orange, contrasts sharpen, colors pop and the house feels and looks warmer. It is telling you that winter is near, but all will be well. Can that have been planned?

Wonder.

On a recent October morning, a yellow sunbeam caught the mantel for three minutes; no more. It had not happened before and has not happened since. This slice of light lit the artwork of a young and talented sketcher, Mr. John O’Neill Jr., who visited last year with his family. A few days after their visit, we received a lovely hand-made thank you card which has been on the mantel since. His choice of gold to color the sky and windows was confirmed on this morning by the sun. John’s art reminds us that gratitude is something best shared.

Gratitude.

IMG_7282

Back to School

Fourth graders, teachers and parent chaperones from Atwater School visited again last week. It has become a fall tradition at the Elizabeth Murphy House. Importantly, the field trip is part of an architectural experience facilitated by Mrs. Hayes, their Art Teacher, who helps the kids to compare and contrast Wright’s organic design philosophies to other design approaches and in the context of history, culture, nature and materials. It is not just a field trip. After studying neighborhood homes and details of Wright’s work, the kids create their own.

IMG_7246
Waiting turn.

The kids were terrific: asking excellent questions, respecting the fragile pebbles in the porch,  and sharing their own interpretations. When asked what they see in the art glass motif, one kid raised his hand and declared, “A Man With a Hat.”

Screen Shot 2018-10-24 at 3.20.04 PM  It is almost as if Frank was here.

 

Unfinished Business – Wright’s Cantilevers

Elements of Frank Lloyd Wright’s ASBH Model A203 design either never made it into the Elizabeth Murphy House, or, perhaps, were lost to reconstruction events sometime during her hundred year history. One missing element: decorative flower box cantilevers  shown here in Wright’s drawings:

Screen Shot 2018-09-16 at 10.25.40 AM

The details have been missing from the house since perhaps 1939 (the oldest known image), and certainly since the 1950s. It is unclear if they were included in the original construction.

2106Newton 1933 appraisal card

IMG_5908

In the drawings, the extended flower box crown is important to the flow of the facade, anchoring the main windows of the living area wall while stretching the edges of the built-in garden. The house looks boxy without it. We studied the drawings to find the geometries and proportions and matched the materials of the existing flower box trim (cedar) to construct new (or replacement) cantilevers.

Here is a before picture:

IMG_6256 2

And an after picture:

DSC_7303

The drawings show simple open extensions of the flower box crown with what appeared to be lateral braces. Were these braces meant for hanging baskets? With the project complete and some time to study its effects, we think that Wright’s main objective was to cast traveling angular shadows, lifting the house out and up, mirroring the louvres and art glass motif, and emphasizing, again, light, nature and the horizontal.

DSC_7305

How Wright Learned to Separate Art and Automation

Save the date!

The Elizabeth Murphy House will be featured in a presentative at the 2018 Frank Lloyd Wright Conservancy Conference: “Preserving Wright’s Legacy in Wisconsin” on the morning of Saturday Oct 13, 2018, between 9-11:30am.

The talk, entitled “How Wright Learned to Separate Art and Automation” will be part of the conference Education Series. From the abstract:

We will suggest, using new photographs of details, original
drawings, evidence collected during deconstruction in and around the house,
and historic references and timelines, that Wright orphaned the house and
left the ASBH program to preserve reputation and to buy time to think about
whether art and mass-production could coexist at all.

We hope to see you in Madison in the fall!

 

 

Elizabeth Murphy’s Wiki Page

A condensed history of the Elizabeth Murphy House is now available at Wikipedia. Highlights include the story of her construction, transitions and adaptations, when her architectural pedigree as a Frank Lloyd Wright Designed American System-Built Home was lost, and how it was found again.

Expert contributors are invited to add resources and details.