Unfinished Business – Wright’s Cantilevers

Elements of Frank Lloyd Wright’s ASBH Model A203 design either never made it into the Elizabeth Murphy House, or, perhaps, were lost to reconstruction events sometime during her hundred year history. One missing element: decorative flower box cantilevers  shown here in Wright’s drawings:

Screen Shot 2018-09-16 at 10.25.40 AM

The details have been missing from the house since perhaps 1939 (the oldest known image), and certainly since the 1950s. It is unclear if they were included in the original construction.

2106Newton 1933 appraisal card

IMG_5908

In the drawings, the extended flower box crown is important to the flow of the facade, anchoring the main windows of the living area wall while stretching the edges of the built-in garden. The house looks boxy without it. We studied the drawings to find the geometries and proportions and matched the materials of the existing flower box trim (cedar) to construct new (or replacement) cantilevers.

Here is a before picture:

IMG_6256 2

And an after picture:

DSC_7303

The drawings show simple open extensions of the flower box crown with what appeared to be lateral braces. Were these braces meant for hanging baskets? With the project complete and some time to study its effects, we think that Wright’s main objective was to cast traveling angular shadows, lifting the house out and up, mirroring the louvres and art glass motif, and emphasizing, again, light, nature and the horizontal.

DSC_7305

For Frank: function followed form

A proud wide chimney adorns the roof on the Elizabeth Murphy House. Up close, it is a thing of beauty: large hand-soldered copper panels tie a massive superstructure to cream city bricks. You can see the copper panels from space. As with other prairie-influenced designs, the chimney sets the tone for the rest of the house. It is intentionally dramatic, like Frank’s fine pork pie fedora. It is also a fake. A facade.

It took a visit to the attic to uncover the dirty secret. That, incidentally, was no mean feat. While the house would get an inflated chimney, it wasn’t designed to have an attic at all.

This American System Built House (A203) was one in a family of designs with similar footprints that had either a flat roof (A201), a gabled roof (A202), or a hip roof (A203).  The design drawings below show the concepts as drawn by Mr. Wright, but flipped, to allow for an optional left side front door.

img_1286

Key is the fact that a flat roof might be available at all, squeezing out any attic. So Frank didn’t draw an attic door. But this hip-roofed version has a space above the ceiling, so a door was added, perhaps by the builder as an afterthought. (The builder’s stamp is on the back of said door, as if to claim it as his own.) The door is buried high in a tiny coat closet.

We had done a structural inspection of the attic space while looking at the house before buying it, but today’s visit was to uncover more clues about the house. Most interesting: proof that the chimney is all talk and almost no action. It is 480 cubic feet of theatrics surrounding a measly 24 inch brick flue. All form, almost no function. Why?

DSC_5769

Frank’s vision for the American System Build Houses was affordable beauty, and this chimney is exactly that: an effort to minimize material and labor costs while making something different, desirable and timeless.

We think that the house would not be the same without its big, fake chimney.

Screen Shot 2017-09-14 at 6.37.52 PM

What do you think?